Ryby: proč chybí na českých talířích?

Rybu? Ne, děkuji.

Znám jenom málo lidí, kteří si dopřávají rybu alespoň jednou za 14 dní. Někteří z nás ji do jídelníčku nezařadí ani jedenkrát za měsíc. Přitom podle výživových poradců bychom si je měli správně dopřát až dvakrát týdně. Proč? Protože ryba je zdravá. Je důležitým zdrojem minerálů a vitamínů. A když si ji budete na talíř nandávat pravidelně, snížíte riziko řady onemocnění. To se ovšem nebavíme o oblíbeném českém zpracování ryb, kterým je smažení v trojobalu. V tomto případě si naopak můžete nějakou tu pěknou a zákeřnou nemoc pořídit.

Ryby nejen na Vánoce

Tradičním obdobím, kdy si rybu připraví téměř každá česká domácnost, jsou Vánoce. Není to ale škoda?

My Češi sníme za rok něco okolo 5 kg ryb na hlavu. Zdá se vám to jako dostatečné množství? Když si to rozpočítáte, vyjde vám, že za měsíc sníme každý zhruba 400 g ryb. A to se do téhle statistiky počítají i vegetariáni, nemluvňata a ti, kteří z nějakého důvodu ryby nejí. Pořád se vám to zdá v pořádku?

Pojďme si to porovnat třeba s vepřovým. Toho za rok spořádáme celých 42 kg na osobu, což dělá 3,5 kg měsíčně! Už sami vidíte, co je tady špatně? Optimálně bychom měli za rok sníst 17 kg ryb na osobu, tj. o celé kilo víc, než je tomu teď.

Když už ryby, tak ty mořské

Česko je zemí rybníků. Máme jich více než 24 tisíc a jejich celková plocha je 52 tisíc ha. A přesto, když už si ryba najde cestu do české kuchyně, je to nejčastěji ta mořská. Losos, tuňák, treska, makrela, halibut… často až daleko za nimi stojí kapr nebo pstruh. Když někomu řeknete, že jste si koupili tolstolobika, zeptá se vás, co to vlastně je.

Ročně u nás vyroste něco okolo 20 tun kaprů. Z toho půlku jich vyvezeme do okolních zemí – nejvíce do Německa, potom na Slovensko, do Rakouska, Polska a Maďarska, ale je o ně velký zájem i v Belgii, Francii či Itálii.

ryby

Nejčastější výmluvy

Věřte mi, že ryby vám díru do žaludku opravdu neudělají. Sepsala jsem seznam nejčastější výmluv a rozmetala je pádnými argumenty.

Ryby jsou drahé

Nemá smysl zapírat, že čerstvá ryba patří k dražšímu druhu masa. Ale jak už jsem několikrát zmiňovala, ryba je zdravá a dietní, což jsou faktory, které by měly převážit nad cenou. Děláte to přece pro sebe a svou rodinu.
Navíc, pokud jste ochotni dopřát si steak z pěkně vyzrálého hovězího masa, proč si jednou pro změnu nekoupit taky rybu?

Bojím se, že mi zaskočí kost

Kosti jsou problém hlavně u kapra, který jich má opravdu hodně. V dobré rybárně vám vyfiletují rybu tak, že v ní nenajdete ani jednu kostičku. V Brně můžu doporučit např. Rybenu na Orlí, kde to s rybami opravdu umí.

Ryba smrdí

Ryby žijící ve stojaté vodě jsou aromatičtější než ty, které plavou v řekách nebo moři. Rybí maso můžete zbavit jeho specifického zápachu jednoduchým trikem – namočte ho na 15 minut do mléka, poté ho opláchněte a osušte. Nebo ho dejte marinovat s voňavými bylinkami do oleje a všechno hojně zakápněte citrónovou šťávou. Ryba si vezme z bylinek to nejlepší a už z ní nebude tolik cítit rybina.

ryby2

Vadí mi hlava a ploutve

Na tento problém existuje jednoduchá pomoc. Najděte si v okolí dobrou rybárnu a kupujte filety. Dnes už není nezbytně nutné kupovat celou rybu a zbytečně se trápit porcováním a kucháním.

Slyšel jsem, že obsahuje nebezpečné toxiny a těžké kovy

Tato informace se dostala už nejspíš ke každému z nás. Znečištění moří je na denním pořádku a tak se u ryb žijících v ústí řek, kde jsou nejčastěji vypouštěny lidské splašky do moře, mohou objevit ryby s těžkými kovy nebo nebezpečnými toxiny v těle.

Nemáte se ale čeho bát. Ryby mířící na český trh prochází kontrolou Státní veterinární správy ČR, takže se nemůže stát, že by se některá z nich objevila na vašem talíři.

Vraťme ryby na české talíře

Zkuste si dát předsevzetím, a tím teď nemyslím až do nového roku, ale hned od zítřka, že do svého jídelníčku zařadíte víc ryb. Rybí maso je lehké, nebude vám po něm tak těžko jako po steaku a dodá vašemu tělu mnohem víc prospěšných látek.

Pokud nevíte jak na přípravu ryb, vyberte si jeden z kurzů u nás v Divoké vařečce. Michal Barták vám ukáže, jak si doma s lehkostí šéfkuchaře uvařit nejen ryby, ale i mořské plody. A pokud preferujete českou kuchyni, vyzkoušejte kurz Kapr pokaždé jinak.

ryby3

Foto: Divoká vařečka

Autor: Lenka Kenjová

Sdílet příspěvek na