Červnové gastronovinky: asijské koncepty, Rynk a konec Simplé

Za poslední měsíc se toho v brněnském gastru odehrálo opravdu mnoho, a to pozitivního i negativního. Pytel se roztrhl s asijskou kuchyní a otevřely hned tři nové podniky. Na poli fine diningu už se tak dobře nedařilo. Pojďme si tedy zrekapitulovat nejdůležitější změny za měsíc červen.

Gỗ Brno – Pravá vietnamská kuchyně

Vietnamská kuchyně je prostě na vzestupu a tvůrci konceptu Gỗ Brno to moc dobře vědí. Zatím jsme na autentické pokrmy museli jezdit na Olomouckou, teď už máme šanci i v centru Brna. Příjemné bistro se zahrádkou je v poledních hodinách narvané k prasknutí. Ochutnat můžete všechny klasiky od závitků až po bun cha nebo bun bo nam bo v nadprůměrném provedení.

IMG_5040

Umami Simply Asian

Mladší brácha výše zmíněné Gỗ otevřel dveře teprve před několika dny. Koncept je zaměřený na thajskou kuchyni a také sushi: setů, ze kterých si můžete vybrat je nepočítaně. Ihned po otevření se podnik potýkal s kolapsem pokladního systému, my jim tedy přejeme, aby se to do budoucna neopakovalo. Uvidíme, jak si Umami povede na konkurencí našlapané Jezuitské ulici.

Siam thai

Poslední novinkou mezi asijskými koncepty je restaurace Siam Thai, která láká na pravou thajskou kuchyni. Po naší návštěvě nicméně musím konstatovat, že mají před sebou ještě hodně práce, a to především na servisu i kvalitě nabízených pokrmů. Doufejme, že počáteční výkyvy překonají a hosté se budou rádi vracet: interiér je celkem příjemný a posedět můžete i na zahrádce.

IMG_4645

La Maison du Marché už je Rynk

Nečekaná zpráva přišla v polovině června, kdy se z La Maison du Marché v hotelu Grandezza stal Rynk. Skupina kolem Borgo Agnese převzala prostor po Ricardovi Lucquemu, který své působení v Brně po několika letech vzdal. La Maison du Marché nabízel sofistikovanou francouzskou kuchyni s asijskými vlivy Davida Viktorína. Koncept se bohužel u zákazníků příliš neosvědčil, a tak se z La Maison stal během jednoho týdne Rynk. Kuchařský tým zůstává a vy si můžete zajít na burger, pastrami nebo třeba steak. V létě chystají pravidelné grilování.

13524571_1220670374633595_6187556101331057894_n

Simplé končí

Jeden z nejzajímavějších podniků v Brně po roce a pár měsících podniků ukončil provoz. Simplé pod vedením Lukáše Nečase si během své krátké existence vydobylo čestné místo na brněnské scéně a dokonce se umístilo na předních příčkách několika žebříčků. Finanční výnosnost ale bohužel nebyla tak ideální a majitelé se rozhodli provoz ukončit. To jen dokazuje, že vyšší gastronomie to má v Brně těžké: restaurace, která by se v Praze bez problémů uživila, musí bojovat o přežití. Lukášovi přeju mnoho štěstí do budoucna a děkujeme za těch pár krásných zážitků, které jsme v Simplé získala.

simple

Byli jste v některém z nových podniků? Máte tip kam zajít nebo co se bude otvírat? Napište mi na editazeit@gmail.com.

Foto: Edita Zeit, facebook: Rynk, Simplé

Autor: Edita Zeit

Původně jsem chtěla učit literaturu nebo překládat, ale po studijním pobytu ve Francii jsem se pod vlivem své paní domácí zbláznila do gastronomie a od té doby bedlivě sleduju českou i světovou gastronomickou scénu. S přítelem máme blog Oh My Chef a velím projektu Dinner Club: organizuju každý měsíc večeře v pražských restaurací. Ve zbývajícím čase pracuji jako copywriter, správce sociálních sítí/občasný překladatel v gastru. Vím o všem, co se v oboru šustne: mnohdy i o tom, co bych radši nevěděla. Všechny články autora

Sdílet příspěvek na