Pokud máte rádi překvapení, experimentujete a ještě se navíc k tomu stravujete zdravě, tak by vás mohli Zajíci v krabici zaujmout. Jedná se o krabičku s netradičními potravinami, jejíž obsah předem neznáte. Můžete si ji objednat jednorázově nebo předplatit. Mně osobně se nápad velmi líbí a především jeho provedení, od designu krabičky až po recepty a informace o produktech. Nicméně nejsem až zase takový fanda do zdravé stravy a tak nemohu říci, že by mě všechno z květnových Zajíců úplně nadchlo. Samozřejmě je jasné, že ne vždy se Petra s Vaškem, kteří za projektem Zajíci v krabici stojí, trefí do vkusu. Každopádně je super, že můžu vyzkoušet suroviny, které bych si třeba za normálních okolností nekoupila, ba o nich ani nevím. Takhle jsem třeba zjistila, že zeleninovou raw tyčinku už opravdu nechci nikdy ochutnat a naopak objevila mučenkový krém (maracujový curd). Ten mě naprosto nadchl, stejně tak jako miluju klasický lemon curd, tak i ten maracujový mi učaroval. Takže jsem hned chtěla vyzkoušet i jeden z receptů, které byly spolu s dalšími produkty v krásné krabičce, která vysloveně láká k vymalování, taková antistresová omalovánka. Určitě doporučuji omrknout jejich webové stránky, nemusíte si totiž kupovat „mystery“ krabičku, ale můžete si naplnit vlastní, fungují totiž i jako klasický eshop. Použila jsem recept, který byl součástí Zajíců v krabici a trochu jej pozměnila a doplnila.
Na korpus budeme potřebovat:
1 a ¼ hrnku hladké mouky
1 lžičku kypřícího prášku
¼ lžičky soli
¾ hrnku cukru krupice
nastrouhanou kůru z jednoho citronu a limety
110 g másla
2 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
1 hrnek mléka
2 lžíce modrého máku
Krémy:
Mučenkový krém ve skleničce (spotřebovala jsem asi ¾ zbytek jsem snědla jen tak ☺)
350 g mascarpone
2 lžíce cukru moučky
¼ lžičky vanilky
Na pečení použijeme malou formu cca 20 cm, ideálně pokud máte 2 stejné, tak použijte obě, a hmotu do nich rozdělte, korpusy pak při pečení více vyběhnou a dort bude vyšší. V případě, že nemáte malou formu a jste vlastníky jen klasické o průměru cca 24 cm, zdvojnásobte suroviny u korpusu.
Nejprve smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Do větší misky si nastrouháme kůry z limety a citronu. Ty si předem spaříme horkou vodou. Dále přidáme cukr a rozpuštěné máslo. Šleháme dohladka, potom postupně zašleháme vejce a vanilkový extrakt. Po částech přidáváme za stálého šlehání mouku a mléko. Na závěr přidáme maková semínka. Pokud máme 2 formy, tak je použijeme a těsto do nich rozdělíme. Pečeme cca 20 minut při 180˚C, kontrolujeme špejlí. Už během pečení se vám 100% začnou sbíhat sliny, protože to opravdu krásně voní.
Korpusy si necháme vychladnout a potom prořízneme, vlastně záleží na vás, jak a kolikrát si korpus rozříznete. Jednotlivé vrstvy korpusů potíráme mučenkovým krémem a vrstvíme na sebe. Rozhodla jsem se dort ještě doplnit krémem z mascarpone, kterým jsem celý dort potřela.
Přibližně 350 g mascarpone (1 a ½ vaničky) ušleháme s moučkovým cukrem a vanilkou, dort s ním potřeme, můžeme klidně přidat i trochu mučenkového krému.
Dort byl moc dobrý, osvěžující a mák se s mírnou kyselostí mučenky krásně doplňoval. A v tomto horkém počasí je opravdu ideálním zákuskem a navíc je opravdu jednoduchý, takže jej zvládne každý.
Foto: Eva Jourová