Po přečtení titulku si určitě říkáte, co je na tom tak těžkého. Těžké to rozhodně není, ale určitá alchymie v tom přece jen je. Připravit dokonalé mojito, ze kterého se vaši přátelé posadí na zadek, totiž není jen tak. Naučte se dostat z pár jednoduchých surovin to nejlepší, co vám můžou nabídnout.
Kdo je připraven, není ohrožen
Příprava je důležitá a přitom ji všichni tak rádi zanedbáváme. To je ale chyba!
Na začátek si určitě nechte zamrazit pořádnou hromadu ledu. Mátu namočte do studené vody, nechte odmočit nečistoty a osušte. Limetky omyjte, odkrojte jim obě špičky a nakrájejte je na osminky. V obchodě si kupte kvalitní kubánský rum – třeba Havana Club nebo Bacardi, tuzemák obejděte obloukem. Potřebovat budete ještě třtinový cukr, bílý krystal si nechte raději do buchty, a perlivou vodu. A samozřejmě drtítko, vysokou sklenici, tzv. highball, a brčka.
Alchymie zvaná mojito
Přípravy máme za sebou, tak můžeme jít na věc.
Do sklenice vhoďte 6–8 lístků máty, přidejte dva dílky limetky a celé to zasypte vrchovatou lžičkou třtinového cukru. Několika šťouchanci drtítkem vymačkejte z limetek šťávu a rozmačkejte mátové lístky.
Odměřte si velkého panáka rumu a vlijte ho do sklenice k rozmačkaným limetkám s mátou. Lžičkou všechny ingredience míchejte asi půl minuty, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Právě v tomto kroku se skrývá tajemství dobrého mojita.
Už jste skoro u konce. Připravený základ mojita zasypte ledovými kostkami a vše dolijte vychlazenou perlivou vodou. Přidejte brčko, případně ozdobte mátou, limetkou nebo obojím a můžete podávat.
Na fotkách vidíte jahodové mojito, ve kterém jsem vyměnila kubánský rum za jahodový likér. Uznávám, že je to napodobenina mojita, ovšem omluvou mi budiž to, že je fakt moc dobrá. Pokud chcete připravit nealkoholické mojito, vyměňte v postupu panáka rumu za panáka perlivé vody. Jinak přípravu drinku dodržte.
Foto: Lenka Kenjová