Opět jsem zalovila jsme opět na blogu Call me cupcake, a to jednoduše protože jsem naladěna severně, vyrážíme totiž na sever. Blog Lindy Lomelino je moc povedený a ráda zkouším její recepty, ale občas je nutno brát s rezervou množství cukru, jako tomu bylo i v tomto případě, proto jsem v receptu cukru ubrala. Rozhodla jsem se, že nám na cestu do Švédska a Norska upeču sušenky. Protože budeme 14 dní živořit v autě, spát pod stanem a objevovat krásy především tedy Norska, vybrala jsem arašídové sušenky s čokoládou. Docela taková kalorická bomba, takže na cestování super, ještě nám přijdou vhod, až si místo 6 hodinové túry, uděláme túru na 12 hodin. Po loňské návštěvě jsme ani letos neodolali a vracíme se na místo činu a pokračujeme s Mercedesem dál na sever, ideálně na Lofoty, když nás auto nezradí.
Budeme potřebovat:
300 g hladké mouky + 3 lžičky kypřícího prášku
150 g cukru moučky
125 g másla
4 lžíce arašídového másla
150 g arašídů (nesolených!)
50 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
3 vejce
vanilkový cukr nebo špetku vanilky
Nejprve si připravíme máslo. Necháme jej na pánvi zhnědnout a rozvonět. Ale pozor, nespálit, musí vonět po karamelu. Docílíte toho tak, že jej necháte na pánvi cca 4 minuty na mírném plameni ohřívat, je nutné ho však hlídat. Takto zhnědlé máslo si přecedíme přes sítko a necháme vychladnout.
Mouku promícháme s kypřícím práškem.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme vanilku, vychlazené máslo a arašídové máslo. Šleháme, dokud se vše důkladně nespojí. Postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Vznikne lepivá mazlavá hmota, do které přidáme arašídy a nakrájenou čokoládu. Promícháme a tvarujeme malé kuličky. Pečeme v předehřáté troubě na 175 ˚C cca 15 minut.
Ráda bych napsala, že jsem už sbalená, opak je však pravdou, zítra ještě razím do Boleradic na Festival autentických vín, jak jinak než pracovně. Ještě večer si napeču 3 chleby a 1 focacciu na cestu a 20 čokoládových tartaletek někomu na oslavu a tadáá můžu se sbalit a brzo ráno v neděli vyrazit směr Německo na trajekt do Švédska. Žádnou cestovní horečku nemám, nemám na ni zkrátka čas. Zato čeho se děsím, je cesta trajektem, kterou jsem minule velmi špatně nesla, tak to pojistíme Kinedrylem.
Taky předpokládám, že po návratu vyzkouším upéct nějakou tradiční skandinávskou sladkost, viděla bych to tak na ty moc dobré skořicovo-kardamomové šneky. A že se taky konečně dostanu ke kuchařce, kterou jsem si koupila ještě před státnicemi a od té doby jsem se k ní nestihla dostat.
Foto: Eva Jourová