Listopadové gastrotipy: knedlíčky, koktejly, víno i burgery

Listopad je gastronomicky známy především svatomartinskými víny a husou. Nebojte, i tomu se budeme na blogu věnovat. Ale možná vás udiví, že kromě tradičních akcí se toho v brněnském gastru bude dít mnohem víc. Tak jdeme na to! 

 3. 11. Symposium Culinary Prague

Symposium Culinary Prague je sice událost pražská, ale opravdu stojí za to ji zmínit. Už potřetí se totiž v Praze sjedou absolutní špičky evropské gastronomie, aby ukázaly své umění v pražském Slovanském domě. Každý z kuchařů v rámci přednášky odprezentuje některé pokrmy ze svého podniku a letos to bude velkolepé: účast potvrdili Paul Pairet, Jan Hartwig a dokonce i  Albert Adria. Pokud vám fine dining není cizí, rozhodně byste na Symposiu neměli chybět.

Webové stránky

foto1

4. 11. Pop-up knedlíčkárna v Laskominách od Maryny

Čínské plněné knedlíčky jsou prostě úžasné a my je konečně můžeme ochutnat i v Brně! Sice jen jeden den, ale určitě to bude stát za to. U Maryny budete moct otestovat variantu guotie, tedy knedlíčky, které se nejprve smaží na oleji a potom dodusí na páře. Těšit se můžete na čtyři různé náplně, čtyři různé pochutiny k tomu a pivo Tsingtao točené do igelitových pytlíků!

Event na facebooku

foto2

5. 11. Světový den veganství v Brně, Bajkazyl Brno

Jste vegani, fandíte tomuto životnímu stylu nebo se zúčastníte listopadové veganské výzvy? Pak byste neměli chybět na oslavě světového dnu veganství v Bajkazylu. Organizátoři slibují odpoledne plné dobrého veganského jídla a přednášek. Můžete si nechat udělat veganské tetování nebo vyzkoušet tiskovou techniku linoryt. Akce bude zakončena koncertem a výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován azylu Život bez krutosti na statku.

Event na facebooku

5. 11. Cocktail night, Rotor bar

Koktejlový projekt Atelier v čele s Milanem Bukovským pokračuje v sérii úspěšných pop-upů. Na výběr koktejlů, které budou na přelomu roku k dostání v novém brněnském baru, můžete tentokrát zajít do legendárního Rotoru. Těšit se můžete na populární Tea for Two a pět nových kousků od klasiky až po experimenty. Pokud milujete koktejly a dokážete se nadchnout pro originální prezentaci i chuť, na této akci byste rozhodně neměli chybět. Pozor! Rezervace nutná.

Event na facebooku

foto3

9. 11. Mosela třikrát jinak, Garage wine

Náš milovník vína Martin Procházka má moselské rieslingy moc rád: to už vám ostatně musí být jasné, pokud jste četli některý z jeho článků na blogu. Jestli jste na tom podobně, zajděte na degustaci v Garage wine, kde vám představí hned tři moselská vinařství (Weingut Carl Löwen, Immich Batterieberg a Heymann – Löwenstein). Mosela třikrát jinak. Unikátní vína, unikátní polohy, tři různé přístupy a tři rozdílné osobnosti, které hýbou vinařským světem reislingů.

Event na facebooku

11. 11. Svatomartinský košt, náměstí Svobody

Každoroční Svatomartinský košt pořádaný Vinařským fondem je nejen přehlídkou skvělých moravských vín, ale i dobrého jídla a tradiční hudby. První láhev letošního Svatomartinského přiveze na náměstí Svobody sv. Martin, kterého bude následovat početný průvod. Průvodcem celého dne, kterého se účastní na 5000 milovníků vína zdaleka nejen z Brna, bude Jožka Šmukař spolu s cimbálovou muzikou. Vstupné na akci činí 150 Kč a zahrnuje skleničku, katalog vín a osm degustačních mincí na ochutnávku.

Webové stránky

12. 11. Cake festival Brno, hala Parkk – Malá Amerika

První moravský Cakefest slibuje 10 poctivých a řemeslných cukráren, kaváren a výrobců, kteří se utkají o cenu „BRNO BESTCAKE”. V ceně vstupenky je ochutnávka od všech 10 podniků a káva. Atmosféru doplní dětský program i workshopy pro dospělé, nebo se můžete zastavit na FoodParku ve vedlejší hale. Pozor, v prodeji je pouze 500 vstupenek.

Event na facebooku

foto4

12. 11. le Rendez vous – chuť zimy, Impact Hub Brno

Máte rádi francouzskou kuchyni? Pak byste neměli chybět na rendez-vous v Impact Hubu. Akce s nádechem Francie bude bavit všechny věkové kategorie: proběhne tradiční trh plný dobrot i designu a různé workshopy, kde si každý najde svého favorita. Seznam účastníků je opravdu dlouhý, tak tedy jen na ukázku: Absinthium.cz, Choco lanýže Herůfkovi, Good Carma Catering, My Chilli eu, Páj pâtisserie nebo Sýrárna Minská. A to nejlepší nakonec: vstup je zdarma!

Event na facebooku

18.11. Brno ČokoFest 2016

Dle prvních informací má být ČokoFest jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Více zatím organizátoři neprozradili, ale vše se jistě včas dozvíte na stránkách festivalu.

Event na facebooku

20. 11. Restaurant day v Piknikboxu

Restaurant day je prostě boží akce, na kterou byste měli zajít alespoň jednou. Jednodenní amatérští kuchtíci si v Piknikboxu otevřou pop-up restaurace a svým nadšením pro věc vás určitě nadchnou. Tentokrát to budou: Makronky od Hanky, Lec Kůk, U Tytyny, Kobliha, Třpytivá marmeláda, Čokoládové lanýže Tereza, DEBUT, Chinatown Brno, Mňamamňau, Būcheck, Vařme Pikle, RikŠalina, Empanadas Doña Vera, Vdolkyjednéholky a další.

Event na facebooku

26. 11. Great Burger Battle Brno, hala PARKK Malá Amerika

V první polovině si na Malé Americe můžete užít sladkého, konec měsíce bude patřit burgerům. Tentokrát se účastníci utkají v souboji o nejlepší moravský burger a o vítězi rozhodnete právě vy! Jako obvykle vás čeká i bohatý doprovodný program.

Event na facebooku

Uniklo nám něco? Víte o zajímavé akci, o které bychom měli informovat? Napište nám na info@varecka-pise.cz.

Fotografie: foto1, foto2, foto3 (Jan Havelka), foto4

Autor: Edita Zeit

Původně jsem chtěla učit literaturu nebo překládat, ale po studijním pobytu ve Francii jsem se pod vlivem své paní domácí zbláznila do gastronomie a od té doby bedlivě sleduju českou i světovou gastronomickou scénu. S přítelem máme blog Oh My Chef a velím projektu Dinner Club: organizuju každý měsíc večeře v pražských restaurací. Ve zbývajícím čase pracuji jako copywriter, správce sociálních sítí/občasný překladatel v gastru. Vím o všem, co se v oboru šustne: mnohdy i o tom, co bych radši nevěděla. Všechny články autora

Sdílet příspěvek na