Podzim, to jsou dýně. Dýňová polévka, pečená dýně, dýňové dorty… a abyste té dýně neměli náhodou málo, uděláme si dýňový karamel. Ten pak můžete použít do palačinek, na lívance, do dortového krému a já mám v plánu jej použít jako náplň do narozeninového koláče z křehkého těsta.
Co budeme potřebovat?
- 300 g dýňového pyré (použila jsem Hokkaido, ale můžete určitě použít i muškátovou či jinou)
- 150 g cukru krupice
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g másla
- ½ lžičky mořské soli
Postup je poměrně jednoduchý, teda pokud nespálíte karamel.
Cukr vsypeme do rendlíku se silnějším dnem a necháme jej na mírném ohni (či teplotě) zahřívat, jakmile se začne rozpouštět, začneme jej vařečkou míchat. Až se nám všechen cukr rozpustí a získá krásnou zlatavou barvu, postupně za stálého míchání přiléváme smetanu (nesmí být studená, ideální je pokojová teplota). Vymícháme dohladka, pak přidáme sůl, dýňové pyré a opět vymícháme. Odstavíme ze sporáku a přidáme na kostky nakrájené máslo, které metličkou vpracujeme do hmoty. A máme hotovo. Přelejeme do skleničky, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v lednici. Doporučuji kombinaci třeba s palačinkami a můžete přidat oříšky se skořicí. Takhle nějak chutná podzim.
Foto: Eva Jourová