Tentokrát jsem se rozhodla s vámi podělit o můj oblíbený matcha cheesecake. Matcha je japonský zelený čaj, který se drtí na jemný prášek, takže jde jednoduše rozmíchat třeba v jogurtu. Má krásně zelenou barvu a ta chuť, jak bych ji popsala? Zelená? Osvěžující? Jemná?
Asi všechno dohromady. A pořídíte jej v čajovnách nebo v některých zdravých výživách, na internetu, prostě všude, docela teď totiž frčí. Jako podklad pro tento pečený cheesecake používám sušenky typu Oreo (nemusí být nutně Oreo, v řetězcích se prodávají podobné sušenky pod jinými značkami).
Co budeme potřebovat?
Korpus:
250 g tmavých sušenek typu Oreo (asi 2 balení)
70 g rozpuštěného másla
Náplň:
500 g (2 balení) mascarpone
250 g vaničkového tvarohu (ideálně tučného)
4-5 lžic cukru moučka
150 g kysané smetany nebo jogurtu
10 g matcha tea
4 ks vajec
Sušenky si nameleme a smícháme s rozpuštěným máslem. Vmačkáme na dno formy, které máme vyložené pečícím papírem. Pečeme 15 minut na 180 ˚C v předem vyhřáté troubě. Matchu si pořádně rozmícháme v kysané smetaně, nebo v jogurtu. Můžeme si trochu prášku nechat stranou na obarvení části náplně, kterou pak můžeme cheesecake ozdobit. Viz například foto. Dále si smícháme cukr s mascarpone a tvarohem. Pokud máte rádi sladší dezerty, klidně si ještě přislaďte, je však nutné myslet na to, že podklad ze sušenek je už sám o sobě dost sladký, takže dle mých chuťových buněk je dostačující 4-5 lžic.
Přidáme obarvenou kysanou smetanu a vejce. Vše mícháme ručně, nechceme mít v cheesecaku zbytečně moc vzduchu, byl by pak po upečení samá bublina. Jakmile je směs hladká, přelijeme ji na sušenkový korpus a několikrát s formou klepneme o tvrdý podklad, na povrch vystoupají bublinky, které popraskáme párátkem. Do vyhřáté trouby na 180 ˚C si vložíme nádobku s teplou vodou, kvůli vlhkosti, kterou pro pečení cheesecaku potřebujeme. Můžete klidně formu pořádně obalit alobalem a vložit přímo do plechu s vodou, ale opatrně, ať se vám alobal neprotrhne, jinak by se do formy mohla dostat voda. Mám vyzkoušené, že stačí na dno trouby položit plech s vodou a máte vystaráno. Takto umístěný plech pojme případné ztráty v podobě odkapávajícího másla, jako se stává v případě mé špatně těsnící formy. Pečeme 15 minut při 180 ˚C, poté snížíme na 120 ˚C a pečeme ještě 70 minut. Troubu během pečení neotvíráme.
Po vychladnutí necháme odležet v lednici. Dozdobit můžeme ještě čerstvým ovocem, doporučuji borůvky. Dejte si kousek čaje 🙂
Foto: Eva Jourová