Recept: šípkový sirup

Na zavařování mě neužije, marmelády mě taky neberou, ale vyrábět sirupy, to mě baví. Do našeho každoročního arzenálu patří bezinkový sirup, kterého jsem letos na jaře dělala dvě dávky, a už dojíždíme poslední láhev. Loni jsem poprvé zkoušela šípkový sirup. Šípky jsou plné vitamínu C, a pokud vám všechen při vaření a zavalený hromadou cukru někam neuteče, můžete si chrochtat, že děláte něco pro svoje zdraví. Rozhodně ale budete mít jistotu, že si dopřáváte něco lepšího, než co koupíte v obchodě.

 Na 2 až 2,5 litru sirupu budete potřebovat:

500 g šípků
1,5 litru vody
1-2 kg cukru
40 g kyseliny citrónové
sterilizované láhve

Šípky opláchněte, a pokud se vám chce, očistěte je od bubáků. Není to ale nezbytně nutné. Zalijte je 1 litrem vody. Na pomoc si vezměte tyčový mixér a šípky nahrubo rozmixujte. Tím vaše práce prozatím končí. Směs na sirup svěřte na 5 hodin lednici.

Po 5 hodinách přiveďte louhující se šípky k varu a poté opět uložte do lednice. Tentokrát na ně můžete zapomenout na celých 12 hodin. Pokud však na další přípravu sirupu nebudete mít čas a necháte je louhovat déle, vůbec nic se nestane.

dsc02351

Nachystejte si cedník s jemným plátnem a velký hrnec. Přeceďte šípky do hrnce. Šípky hodně vody nasákly, proto se za to nebojte vzít a vymačkejte jí z nich co nejvíc. Výslednou tekutinu zvažte a přidejte stejnou hmotnost cukru plus 1 kg navíc. Tekutinu doplňte do množství 1,5 litru, přidejte kyselinu citrónovou a přiveďte k varu.

Cukr by se měl rozpustit ještě dříve, než začne sirup vřít. Sirup nevařte, stačí, aby ode dna začaly stoupat bublinky, a máte hotovo. Pěnu, která se vám bude při vaření na sirupu tvořit, postupně sbírejte, jinak vám vytvoří v lahvích nepěkný špunt.

Láhve si připravíte jednoduchým trikem. Uvařte vodu ve varné konvici a naplňte s ní láhve i víčka až po okraj. Nechte 10 minut stát a poté vodu vylijte. Tadá! Sterilizované láhve máte připravené na naplnění sirupem. Naplněné láhve otočte dnem vzhůru a nechte sirup vychladnout.

dsc02356

 

Foto: Lenka Kenjová

Autor: Lenka Kenjová

Sdílet příspěvek na