Napéct koláče jako od babičky nebo nakombinovat chutě do chilli omáčky, aby byla tak akorát. To je jedna věc. Pracná, ale krásná. Dostat ale potom svůj výrobek na pulty prodejen, to není jenom tak. Je potřeba zařídit nejedno povolení, hlídat, aby přípravna jídla splňovala všemožné normy, a romantika z ručně připravovaných jídel rázem vyprchá. Právě pro nadšence a malé podnikatele, kteří umí „to svoje“, ale s „tím okolo“ bojují, slouží brněnský Food Incubator. Už rok podává malým gastro podnikatelům pomocnou roku (či pomocnou pupeční šňůru) a pomáhá jim vyzkoušet si, jak to ve světě gastronomie chodí. K prvním narozeninám tento projekt rozšiřuje své služby a gastro podnikatelé se zde naučí, jak si poradit s ekonomickou a právní stránkou svých podniků.
Autorkou, srdcem i duší projektu je Beata Vörösová. Sama v objektu vede bistro Friends zaměřené na paleo stravu (zjednodušeně způsob stravování omezený na maso, vejce, ořechy a zeleninu), které se zaměřuje na denní menu. Když kuchyni nevyužívá její bistro, střídají se v ní právě drobní podnikatelé. „Nechtěla jsem dělat něco, co už dělá někdo jiný. To je pro mě nuda. Napadlo mě, že by bylo fajn, kdyby si lidi mohli zkusit navařit bez šílených investic a kolaudací. Svoje věci oetiketovat a vzít na trh,“ vysvětluje.
Srdcaři a daňové přiznání
Gastronomie je podle ní jeden z byznysů, do nějž lidé vstupují s obrovským nadšením. „Všichni, se kterými pracuji, jsou obrovští srdcaři. Jsou ochotní strašně makat, zákazníkům dají srdce na talíři. Ale chybí tam ta byznys složka. Často nedokážou docenit svůj čas a energii, počítají jen výdaje a materiál. Chybí jim nějaká odbornější edukace,“ popisuje.
Právě o ekonomické a právní rady obohatí Food Incubator své služby, ale chystají se i další novinky. „Jednou za měsíc budeme pořádat workshop účetnictví. Spoustě lidem připadá, že sestavit daňové přiznání je asi stejné, jako vyškrábat se na Měsíc pomocí lžíce a nože. Přitom je potřeba jen čas a zadek, na který si musí člověk sednout a udělat ho.“ Uznává, že zakládat a hlídat účtenky někdy bolí, ale s malou pomocí dokáže vést účetnictví každý. „Podnikatelé navíc zjistí, že v tom nejsou sami a sdílená bolest je poloviční bolest,“ směje se Vörösová. Na workshopech budou lidem pomáhat také účetní a právník, kteří budou řešit specifické požadavky.
Já jsem Pavel, peču koláče
Dalším tématem Food Incubatorových setkání bude brainstorming. „Strašně ráda potkávám nové lidi, ale nelíbí se mi networkingové akce, kde akorát nasbírám deset vizitek. Co s nimi potom? Lepší je podle mě sdílet mozky. Sejdou se lidi z různých odvětví a s různými příběhy a problémy a zeptají se ostatních, co si o tom myslí. Nebude to ‚Ahoj, já jsem Pavel, peču koláče a tady máte vizitku,‘ ale ‚Jsem Pavel, peču koláče a řeším, co všechno by měl obsahovat můj eshop‘. Dostat se ven ze své hlavy a jít z kůží na trh může být přínosné. Člověk dostane úplně jiný pohled na věc, nebo třeba kontakt na dobrého webaře,“ říká Vörösová.
Že by si návštěvníci brainstormingů kradli nápady, odmítá. „Myslím si, že kdo kopíruje, je chudák. Navíc ani nemůže nic ukrást, protože stejně musí počkat, než tu věc uděláte nebo řeknete. Takže jste pořád napřed. Už v tom máte spoustu nápadů, spoustu pádů, které k tomu vedly. Zrovna v tomhle byznysu není tak jednoduché něco je tak ukrást. Z mé zkušenosti si navíc lidi úspěchy přejou,“ dodává Vörösová.
Další večery se zaměří na používání googlových aplikací, sdílení nástrojů a kalendářů i jiné aplikace, které podnikatelům zjednoduší život. „My začali podnikat docela punkově, neměli jsme zkušenosti. Kdyby mi před dvěma lety některé věci někdo řekl, ušetřila bych spoustu času, peněz, strachu i probdělých nocí. V gastronomii jsou tyto zkušenosti přenosné, je možné je sdílet,“ vysvětluje. Food Incubatorové večery podle ní začnou na přelomu února a března a tato setkání se budou konat každou středu.
Dobří lidé a dobré jídlo
Na Beatě je vidět, že jí pomoc lidem dělá dobře. Možná i proto, že s nimi má pozitivní zkušenosti. „O sdílenou kuchyň se ve Food Incubatoru zrovna teď dělí sedm projektů. Nárazově si zamlouvají časy podle potřeby. V létě to bývá plnější, když je sklizeň ovoce nebo zeleniny a musí se rychle zpracovat. A všichni mezi sebou fungují dobře. Máme napsaný sanitární řád a pravidla kuchyně a lidé je dodržují. Nedělají si naschvály ani bezohlednosti. Práce v kuchyní je náročná, končíte o půlnoci, jste unavení, ale víte, že kuchyň jste dostali čistou a čistou ji musíte i vrátit. Každý má svoji poličku, občas využívá i nějaký prostor navíc, ale je to o domluvě. A taky o kauci,“ směje se. Dodává ale, že všichni klienti si nesmírně váží, že mají kuchyni k dispozici.
Kromě možnosti navařit mají podnikatelé také možnost si ve Food Incubatoru vyzkoušet vlastní koncept podniku. Nahoře se tak začátkem roku zabydlela francouzsko-cestovatelská kavárna Mademoiselle Caffe, dolní prostory se pravidelně proměňují v japonskou restauraci pod taktovkou Sushi Marketu.
Ve všední dny ale patří obědový čas meníčkům typu All you can eat z Bistra Friends, které připravuje právě Vörösová. „Když jsme přešli na koncept All you can eat, mám najednou o dost víc času, takže se můžu i více bavit se zákazníky, kteří mi dávají zpětnou vazbu. Vlastně tu teď každý den s někým z nich obědvám. Bistro je u mě zatím pořád na prvním místě, ale Food Incubator už mu šlape na paty,“ směje se.
Foto: 1, 3 (Beata Vörösová), 2 Margita Havlíková – sushimarket.cz